Restoranų verslas: ar tikrai reikia plastikinių stendų ir dirbti 10 valandų (Verslo žinios) 

Kuriate ir ruošiatės atidaryti restoraną? Ką rinksitės: 59 laminuotų puslapį valgiaraštį, plastikinį šviečiantį stendą prie įėjimo ar elektroninį meniu ir mažą darželį prieskoniams auginti? Tvarumo kryptimi pajudėję restoranai atranda pranašumo ne tik aplinkosaugos srityje, bet ir galimybių sumažinti sąnaudų eilutę. Apie tai VŽ podkaste kalba Ieva Vaičiūnaitė, gastronomijos verslo konsultantė, viena iš agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjų.


Maitinimo verslo kūrybiškumas rado būdą padidinti pardavimus (Verslo žinios)


Maitinimo verslai pastaraisiais metais ištreniravo kūrybiškumo geną: per pandemiją pradėję gaminti maistą išsinešti ar pristatyti į namus, šiųmečiams iššūkiams jie randa naujų sprendimų, ypač tinkamų prieš didžiąsias šventes – greta maitinimo imtis ir prekybos. 

Nauja niša – maistas paskui klientą: ką pataria ekspertai (Verslo žinios)

Maitinimo verslas atranda naujų nišų ir keliasi ten, kur yra klientų. Per karantiną atsiranda ir naujos koncepcijos verslų, siūlančių saugų apsipirkimą darbo vietoje. Gastronomijos verslo konsultantai pažymi, kad svetur prigijęs formatas bandomas ir Lietuvoje, tačiau jam reikia nemažai bandymų.

Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje (VŽ)

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių tokių santaupų, verta ją įgyvendinti. Tačiau klaidos šiame versle yra nedovanotinos, todėl jau sudarant verslo planą būtina apgalvoti kiekvieną smulkmeną. 

Pirmasis restoranų susitikimas su klientais: pataria ką prisimint 

Gastronomijos verslo konsultantai restoranams, spendžiantiems pandemijos sukeltus iššūkius, primena pamatines maitinimo verslo taisykles: patirties kūrimą ir klientų aptarnavimą, nors šis ir sutrumpėjo iki vieno žingsnio – pasiimti maišelį išsinešti.

Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito (Verslo žinios)

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo konsultantai tvirtina, kad restoranai tik įsitikino dinamikos ir greitų sprendimų būtinybe: be to sunkiai suvaldysi kylančias sąnaudas ir stabilizuosi pajamas. Patarimų, ką galima pasitelkti, yra, tačiau svarbiausia planuoti ir neaukoti kokybės.

Restoranai po karantino: kaip pasiruošti atidarymui (Verslo žinios)

Vyriausybei atlaisvinus pirmojo karantino ribojimus, nemažai viešojo maitinimo verslų nebuvo tam pasiruošę – ilgai lauktas leidimas veikti užklupo netikėtai, tad dėl aplaidumo buvo prarasta ne viena darbo savaitė. Pagrindiniais veiklos etapais, ruošiantis apgalvotam ir konstruktyviam gastronominio objekto atidarymui po karantino, dalijasi Jurgita Viltrakienė ir Ieva Vaičiūnaitė, gastronominės konsultacijų agentūros „kitchen Rules“ specialistės.

Nauja maitinimo verslo realybė: kaip prisitaikyti ir kas jau laimėjo (Verslo žinios)

Maitinimo verslas pernakt turėjo pereiti nuo maitinimo prie maisto pristatymo paslaugos. Kūrybiškų sprendimų – maisto ruošinius, virtualias degustacijas, pakuočių pokyčius – radę verslininkai taiko juos ir toliau.  Greitai persiorientavęs maitinimo sektorius pokyčių baigti dar neturėtų – reikia prisitaikyti prie to, kas ne laikina, o nauja.

Nišiniai gamintojai kviečia gaminti ugnies kaitroje (15min)

Lietuvos maitinimo verslas – labai dinamiškas. Kasdien atsiranda vis daugiau smulkiųjų gamintojų, nišinių restoranų, vietinių produktų parduotuvėlių, mėsinių, unikalių žaliavų fabrikėlių. Jei pasiteirautumėte, kokia jų sėkmės paslaptis, sužinotumėte, kad šie žmonės į savo veiklą pasinėrę visa širdimi. Jie – ne tik kokybiškų žaliavų tiekėjai, bet ir tikri maisto ruošimo entuziastai.

Ko svarbu nepamiršti iškylaujant gamtoje? (15min)

Vasarą daugelis mielai perkeltų savo pietų stalą į žydinčias pievas ar kavos pertraukėlę praleistų paupyje. Ir net nebūtina planuoti gausaus iškylos meniu: vos keliolika minučių piknikavimo gryname ore – ir atmintyje ilgam liks šiltų dienų įspūdžiai.

Darbas 24/7: kaip šeimos versle išlaikyti pusiausvyrą (15min)

Nedidelių šeimyninių įmonių atstovai, pasakodami apie savo veiklą, neretai sulaukia nuostabos reakcijų – ar įmanoma dirbti su artimaisiais? Kaip atskirti darbo ir poilsio dirvas? Kaip suvaldyti profesinius ginčus, kad netektų su jais vakaroti namuose? Ir nors yra žmonių, kuriems šie klausimai išsisprendžia savaime, visgi daugumai tenka nueiti netrumpą kelią, kol sąvokoje „šeimos verslas“ pavyksta atrasti pusiausvyrą.

Nauji (ne)alkoholiniai aludarių receptai (Verslo žinios)

Ar 2020-ieji bus nealkoholinio alaus metai? Kuriasi nauji, vien nealkoholinio alaus prekės ženklai, įprasto alaus pardvimai traukiasi kelintus metus iš eilės, o Vokietijoje nealkoholinio alaus prekių ženklai sudaro 10% rinkos.


Koks naminis maistas labiausiai vilioja vasarą? (15min) 


Prieš keletą dešimtmečių visi džiūgavo, galėdami svečius vaišinti gaminiais iš prekybcentrių gastronomijos bei konditerijos vitrinų. Ypač vasarą, kai įsibėgėjus grilio sezonui parduotuvėse gausu įvairių paruoštukų. Tačiau pastaruoju metu daugiau simpatijų sulaukia naminis arba pagal individualius užsakymus ruoštas maistas: vieni ieško smulkiųjų gamintojų, kiti kreipiasi netgi į mėgstamų restoranų šefus.


Dar viena galimybė: pradėjo mokymus gaminantiems maistą namuose (VŽ)

Supaprastinti reikalavimai gaminantiems maistą savo namų virtuvėje per kelis mėnesius nepaskatino tokių gamintojų registravimosi. Gastronomijos konsultacijų „kitchen RULES“ pradėjo teikti nuotolines konsultacijas, kaip pradėti tokią veiklą.

Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą (Verslo žinios)

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto tvarkymo sąlygų patikrinimo inspektorių vizito. Smulkieji užsimena, kad su didesne laisve ateina didesnė atsakomybė, ir laukia kitų palengvinimų, kurie būtų esminiai.


2022-ųjų gastronomijos tendencijos Milane: pica keičiasi, bet lieka populiariausia (15min)

Vienas mėgstamiausių patiekalų pasaulyje – pica – dar labiau išpopuliarėjo pandemijos metu. Ir jei gastronomijoje ieškote inovacijų, tai būtent šio produkto gamyboje jų daugiausia, nes karantininės namų improvizacijos persikėlė ir į profesionalias virtuves. Italijoje vykusioje tarptautinėje svetingumo verslų parodoje „Host Milano“ buvo ryškūs trys raktažodžiai: forma, ingredientai ir spalvos.

Ekspertams neužtenka sumokėti – reikia dar ir klausyti (Verslo žinios)

Konsultantų ar skirtingų sričių profesionalų patarimai gali būti itin vertingi, ypač tada, kai gaunami reikalingu metu ir dar konkrečiai problemai išspręsti ar situacijai pagerinti. Tačiau patys verslo patarėjai sako, kad teigiamiems pokyčiams pasiekti svarbu ne tik kreiptis konsultacijų, bet dar ir būti atviriems patarimams.

Ar kokteilis gali būti madingas? (15min) 

Geriamas elegantiškai ir besimėgaujant, tačiau neapsuka galvos. Gali būti sveikuoliškas. Greitai ir nesudėtingai paruošiamas. Kas? Palengvinsime spėliones: nealkoholinis kokteilis, užtikrintai žengiantis į vasaros iškylų, švenčių ir net vestuvių sceną.



Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito (Verslo žinios)

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos didmenininkai galės paprasčiau registruoti savo veiklą – leidimą gauti greičiau, su mažiau dokumentų ir be inspektoriaus patikrinimo vietoje, kur bus tvarkomas maistas.


Kas baugina namuose maistą gaminančius verslininkus? (15min)

Laukdami svečių, imame uoliai tvarkytis namus. Tačiau vien to nepakaks, jei ruošiamės priimti inspektorius, kurie turi teisę atidaryti visas spinteles bei patikrinti, kas ir kaip jose padėta. „O be šio vizito ir suteikto maisto tvarkymo subjekto statuso Jūs negalėsite gaminti komerciniais tikslais“, – informuoja gastronomijos konsultacinės agentūros „kitchen RULES“ technologė Jurgita Viltrakienė.


Šiemet restoranų svečiams reikėjo „vau“, kitąmet – „vau vau“ (Verslo žinios)

Maitinimo versle įsisiūbavusi mėsainių era jau prislopo, o naujos tendencijos krypsta į natūralumą, paprastumą ir ekologiją. Taupymo sumetimais virėjais jau įdarbinami robotai. Kai įsitvirtina ir pasitvirtina kitur, naujos mados ateina ir į Lietuvą.


Kaip sukurti verslą 7 kvadratinių metrų virtuvėje? (15min)

Kiekvienas iš mūsų pažįsta bent vieną namuose gaminantį virtuozą, tobulai ruošiantį savo firminį patiekalą. Dėl šio gaminio traukia net dar kartelį užsukti į svečius. O neretai pagalvojame, kad mielai ir įsigytume, jei mūsų draugas, kolega ar giminaitis galėtų prekiauti.


Darkart supaprastinti reikalavimai maisto gamybai namų virtuvėje (Verslo žinios)

Gruodžio viduryje įsigaliojo supaprastinti reikalavimai gaminti maistą namuose. Pagal juos, maisto tvarkymo subjektai, mažais kiekiais gaminantys maistą gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantys jį tiesiogiai vartotojams, turės pasirinkti vieną iš dviejų veiklos rūšių.


Vienkartiniai indai pasitinka naują erą (15min)

Nuo 2021 metų vienkartinių indų rinkos laukia perversmas: vykdant Europos Sąjungos Tarybos direktyvos nurodymus, nebeliks polistireninio putplasčio pakuočių, kurios dažnai naudojamos maistui, skirtam išsinešti. Tokiu sprendimu skatinama rinktis gaminius, kurie tarnautų daug sykių ir net tapę atliekomis nesukeltų žalos gamtai: nebetinkamos ekologiškos pakuotės gali keliauti tiesiai į perdirbimo įmones, kur bus prikeliamos naujam gyvenimui.


Didžiausių maitintojų TOP 20: pajamas didino beveik visi (Verslo žinios)

Restoranų savininkų lėkštė pilnėja. VŽ sudarytame didžiausių pagal 2015 m. pajamas viešojo maitinimo įmonių dvidešimtuke neaugusių beveik nėra – daugumos įmonių pajamos kilo. Daugiausia pajamų 2015 m., kaip ir ankstesniais metais, susižėrė UAB „Amber Food“. O didžiausią šuolį fiksavo 4 restoranus ir kavines valdanti UAB „Juta jazz kava“ – jos pajamos didėjo net 60%.

Kada nebankrutuoti restoranui: istorijos pamokos, pavojingiausias amžius ir Palangos fenomenas  (Verslo žinios)  

Šiemet restoranų bankrotų užfiksuota daugiau negu per visus 2021 m., tačiau šie skaičiai – ne blogiausi per pastaruosius 20 metų. Nuo 2000 m. atsisveikino 1.638 restoranai, o jų patirtis rodo, kad pavojingiausi 3–4 verslo metai, kai...

Kada paskui gastronominį verslą nebesivilks juodų pinigų šleifas?  (15 min

Ar įsivaizduojate staiga ištuštėjusį restoraną, kuris vos vakar buvo sausakimšas išalkusių svečių? Iš karto kiltų mintis apie bankrotą. O gal kas nors apsinuodijo, todėl restoraną uždarė maisto ir veterinarijos tarnyba ar kita inspekcija? O gal sugedo komunalinių paslaugų sistemos? 

Kokias mitybos tendencijas diktuoja saviizoliacija? (15 min) 

 Ką, kada, kaip valgyti – šie klausimai visuomet aktualūs ir lydi kiekvieno mūsų kasdienybę. Ar pastebėjote, kad per karantiną jie pasidarė dar svarbesni? Saviizoliacijos metu daulis susirūpino sveikatos stiprinimu ir pasinėrė į didžiulį informacijos srautą, klausdami, ar atsisakyti pieno produktų, o gal kviečių, ar vartoti tik mėsą ir daržoves.


Vanduo restorane: ką mano mūsų gastronomijos vedliai? (15min)

Koks mitybos įprotis iškiltų atmintyje, jei reikėtų pagalvoti apie ryškiausius pastarojo laiko pasikeitimus? Išmokome degustuoti ir mėgautis mažytėms porcijomis? Panorome riboti cukraus kiekį? Prisijaukinome gastroturizmo sąvoką? Taip, visa tai – tiesiai į dešimtuką. Tačiau šįkart norime pasikalbėti apie vandenį, kuris, įsitvirtinęs kasdienybėje, darosi vis reikšmingesnis ir atveria naujų gastronominių patyrimų.

Įkvepiantis verslininko Giedriaus kelias: nuo darbo prie policijos stalo iki gurmaniškos kavinės įkūrimo (15min)


„Viskas prasidėjo prieš keletą metų, kai kartu su žmona dalyvavome kavos degustacijoje, kurią organizavo kavos pupelių skrudintojai. Tada pamatėme, koks įdomus yra kavos kelias, be to, žmona Neringa turėjo pomėgį gaminti įvairius desertus“, – verslo pradžią prisimena kavos „Kavos skveras“ įkūrėjas Giedrius Platūkis.



Naujų vartotojų seni receptai nevilioja (Verslo žinios)

Nedidelių šeimyninių restoranų ir pavienių įdomių užkandinių pagausėjimas Lietuvoje – aiškus signalas, kad keičiasi vartotojų poreikiai ir visa maisto kultūra. Tai pajutę didieji šalies maitinimo tinklai taip pat imasi pokyčių: atnaujina koncepciją, ieško naujų idėjų ir būdų išlaikyti ryšį su vartotojais.


Maitinimo įstaigas tuštinti gali ne tik ribojimai, bet ir šešėlis (VŽ)

Maitinimo verslui – pokyčių metas: vienos vietos, pasirinkusios aptarnauti svečius tik su galimybių pasu nuo rugpjūčio vidurio, turėjo atsisveikinti su dalimi klientų ir dar atremti jų pasipriešinimą, kiti – rengiasi rugsėjo 13 d., kai neturinčiųjų galimybių paso nė negalės priimti, tad svarsto, kad...


Diena, kai norintys pavalgyti stovi eilėse (Delfi)

Rugsėjo 1-oji tapo švente ne tik moksleiviams ir studentams, bet ir verslininkams. Mokslo metų pradžią atšvęsti daugelis traukia į kavines ar restoranus.



Maistui svirplius auginantys broliai Glušauskai: visada norėjome būti ne ūkininkais, o maisto inovatoriais (15min)

Netyčia pamatytas reportažas, kaip viena didžiausių saldumynų gamintojų „Fazer“ kepa duoną su svirplių miltais, buvo lemtingas Donatui ir Mariui Glušauskams. Susižavėję produktu, pasižyminčiu išskirtine maistine verte ir ypač mažomis sąnaudomis, broliai Glušauskai patys įkūrė svirplių fermą. Netrukus joje užauginti svirpliai jau buvo tiekiami į Suomiją tai pačiai „Fazer“, o šiandien skirtingų skonių džiovintų svirplių užkandžius ir miltus įmonė tiekia Lietuvos rinkai.



Kad Velykų vaišės nevirstų maisto likučių šiukšliadėže: padėkos gamta ir piniginė (15min.lt)


Artėjančios Velykos aplink stalą suburia artimuosius, o gausus vaišių stalas  šventę paverčia puota akims ir skrandžiui. Neretai per šventes atlaisviname diržus ir leidžia sau daugiau nei įprastą dieną, bet planuodami šventinius patiekalus prarandame saiką ir nepajėgiame visko suvalgyti. JTO duomenimis, maždaug trečdalis pagaminto maisto pasaulyje yra iššvaistoma.



Virtuvės mitų griovėjų sveiki sumuštiniai - miesto kavinėse (Delfi)

Kulinarinių laidų vedėjas, knygų autorius bei kulinarinio žurnalo „VMG“ vyr. redaktorius Alfas Ivanauskas ir vėl stebina lietuvius. Virtuvės mitų griovėjas pristatė naujausią savo kulinarinį šedevrą – išskirtinius sveikus trijų rūšių miesto sumuštinius, kurių bus galima paragauti „Caif cafe“ kavinėse.


Parduodamus maisto produktus gyventojai galės gaminti namuose (Lrytas)

Nuo šiol mūsų šalies gyventojai parduodamus maisto produktus gali gaminti namuose, o tai darę ir anksčiau, turės galimybę legalizuoti savo veiklą. Pernai priimtą ir ledus pralaužusį nutarimą, leidžiantį su maisto gamyba susijusią veiklą vykdyti namuose, nekeičiant pastato gyvenamosios paskirties, papildė šį savaitgalį įsigalioję nauji supaprastinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai.

Kiek kainuoja šefas į namus? (15min) 

Vakarojate restorane, mėgaujatės prabangia degustacine vakariene, ant stalo vienas po kito keliauja kulinariniai šedevrai… O jūs įsisvajojate: kaip būtų nuostabu, jei šį gurmanišką potyrį galėtumėte perkelti į namų erdvę ir, pasikvietę mylimą šefą, nustebinti savo svečius.


Vakarėliai su Lietuvos žvaigždėmis tampa vis labiau įdomūs tik ... pačioms žvaigždėms? (Verslo žinios)

Nors dažnas šalies naujienų puslapis mirga vakarėlių su žvaigždėmis nuotraukomis, o garsiausi prekės ženklai varžosi, kas pirmas pastebės naujai kylančią žvaigždę, šios aktualijos rūpi ne visiems. Štai neseniai restorano koncepciją pakeitusio „CanCan“ tinklo atstovai įsitikinę, kad žvaigždžių ieškoti neverta – geriausiai naujas restorano vertybes gali perteikti žmonės, kurie jose lankosi.


Aistė Jasaitytė-Čeburiak su dukromis išbandė vieną pirmųjų šalyje edukacinių žaidimų aikštelių (Žmonės.lt)


Psichologė, edukologė Aistė Jasaitytė-Čeburiak su dukromis Elze ir Sofija ketvirtadienį apsilankė vienoje pirmųjų edukacinių žaidimų aikštelių, kuri įrengta Vilniuje, naujos kartos picerijoje.


Prestižiniam Vilniaus rajonui – niūrokas scenarijus (Delfi)

Į prestižiniu Vilniaus rajonu tituluojamą Užupį dažnas smulkus verslininkas patraukia vildamasis, kad tai – puiki ir perspektyvi vieta įkurti nedidelę kavinę ar parduotuvėlę. Tačiau, panašu, kad išsilaikyti čia pavyksta toli gražu ne visiems. Pastaruoju metu iš Užupio išsikėlė ne viena smulkaus verslo įmonė, o kai kurias jų jau keičia tinklinių verslų taškai.



Garsūs žmonės piliečiams sukūrė pareigūno kavą (Lrytas)

Likus vos dienai iki juodosios komedijos „Gautas iškvietimas“ premjeros, visose „Caif cafe“ kavinėse pasirodė speciali riboto leidimo kava, pavadinta Mariaus Repšio vaidinamo personažo Bronsono vardu.

Ar išvysti patiekalą – tas pats, kas jo paragauti? (15min)


Ar kada susimąstėte, jog prieš maistui patenkant į burną, jau esame jo paragavę? Nors gali skambėti nelabai įtikinamai ir kiek paradoksaliai, bet yra logiškas paaiškinimas: išvydę patiekalą, pažadiname skonio receptorius. O vizualinis įspūdis sukuria ir tam tikrų lūkesčių – nevalingai pradedame tikėtis vienokio ar kitokio emocinio potyrio.



Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite (Verslo žinios)

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą, restoranai, atrodo, išgyvena pakilimą. Tačiau kartu rinka yra persotinta tiek, kad daliai šio verslo atstovų tenka kreiptis į konsultantus patarimo ir kaip nustebinti svečią, ir per kurias duris jį priimti.

Svajojantiems apie nuosavą barą, kavinę ar restoraną – ekspertų patarimai ir reikalavimai (Delfi)

Nuosavas baras, kavinė, desertinė ar restoranas – bene populiariausia ir žaviausiai skambanti individualaus verslo kūrimo kryptis. Vis dėlto, tai ir vieną iš didžiausią kaitą turinčių verslo sričių, kuriose apie skambų startą ir greitą užsidarymą galima girdėti labai dažnai. Tad maisto technologų, įrengimų ir rinkodaros ekspertų pranešime žiniasklaidai klausiama, kaip sukurti stabilų, klientus traukiantį ir pelną nešantį maitinimo verslą?


Atskleidė, kokia dabar pati madingiausia lėkščių spalva (LRytas)


Oras, dangus, ramybė, pasitikėjimas, kilnumas – tokios asociacijos kyla žvelgiant į  mėlyną spalvą. Tačiau ką ji reiškia stalo serviruotėje? Ką simbolizuoja mėlyna lėkštė, kurioje patiekiame rudenį taip mėgstamą moliūgų sriubą?



Smulkiesiems konsultacijos atrodė brangu, bet atsipirko netrukus (Verslo žinios)

Idėja, pinigai ir žinios – smulkieji tiek verslui pradėti, tiek plėsti vardija tokius tris elementus, tačiau kurį nors jų pakeisti gali konsultantų patarimai ir jų perbraižoma kryptis.

Parduodamus maisto produktus gyventojai galės gaminti namuose (Verslo žinios) 

Nuo šiol mūsų šalies gyventojai parduodamus maisto produktus galės gaminti namuose, o tai darę ir anksčiau, turės galimybę legalizuoti savo veiklą. Pernai priimtą ir ledus pralaužusį nutarimą, leidžiantį su maisto gamyba susijusią veiklą vykdyti namuose, nekeičiant pastato gyvenamosios paskirties, papildė šį savaitgalį įsigalioję nauji supaprastinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai. 


Kokias mitybos tendencijas diktuoja saviizoliacija? (15 min)

Ką, kada, kaip valgyti – šie klausimai visuomet aktualūs ir lydi kiekvieno mūsų kasdienybę. Ar pastebėjote, kad per karantiną jie pasidarė dar svarbesni? Saviizoliacijos metu daulis susirūpino sveikatos stiprinimu ir pasinėrė į didžiulį informacijos srautą, klausdami, ar atsisakyti pieno produktų, o gal kviečių, ar vartoti tik mėsą ir daržoves. 



Kaip sutaupyti restoranams: įranga, produktai ir komunikacija (Verslo žinios) 

Maitinimo įstaigos ieško būdų sutaupyti: trumpina darbo laiką, keičia virtuvės įrangą, perplanuoja personalo pajėgas. Gastronomijos verslo konsultantės primena, kad greičiausių rezultatų duos kintančiųjų sąnaudų valdymas, ir įvardija sprendimų, kaip sutaupyti.


Audra dėl vandens restoranų stiklinėje: kokie galimi sprendimai ir VMVT patarimai (Verslo žinios) 


Sprendžiant dėl įpareigojimo viešojo maitinimo įstaigoms patiekti svečiams nemokamai geriamojo vandens iš čiaupo, dalis sektoriaus dalyvių nesupranta diskusijos – dauguma ir taip niekad neatsisakė atnešti nemokamo vandens, kiti užsimena, kad tokį reikalavimą sudėtinga įgyvendinti. Sprendimų – ir išmanių, ir patogių tiek personalui, tiek svečiams – yra, o nemokamas vanduo restoranų pardavimų nesuvalgys.

Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai (VŽ)

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir iš naujo peržiūri galutines patiekalų kainas. Klientams, kurie kainų pokyčius pastebi net lentynose, šį kartą aiškinti, kodėl brangiau, nebereikia. 

Naujienos į darbą grįžusiems restoranams – greitai, lengvai, bet be „mikrobangių“ (VŽ)

Maitinimo verslo siekis pagreitinti gamybos procesus ir sumažinti žmogiškųjų išteklių, verčia ieškoti inovacijų. Į profesionalias virtuves keliasi alternatyvos mikrobangų krosnelėms, įrankių blizginimo mašinos ar lietuvių sukurta reguliuojamo aukščio virtuvės sala.


Iš uošvio perimtas ūkis virto ketverius metus besitęsiančiu šeimos verslu (15min)

„To negalėjo įsivaizduoti nei mano vyras – tikrų tikriausias vilnietis, nei aš, palikdama vadovės darbo stalą ir į giliausią stalčių kišdama teisininkės diplomą. Bet tai įvyko. Vieną dieną mūsų darbovietės persikėlė į gamtą – į Dauginčių kaime įsikūrusį ūkį, esantį daugiau nei už 100 km nuo namų sostinėje“, – apie netikėtus gyvenimo posūkius pasakoja Grigaliūnų uogų ūkio šeimininkė, MB „Kaimo sultys“ vadovė Vilma Tocionytė. Ji priduria, jog visada norėjo ką nors kurti ar vystyti, tačiau nežinojo, ką. Nežinojo tol, kol prieš penkerius metus likimas netikėtai parodė kryptį.


Restoranų tinklų plėtros planai Lietuvoje 2017 m. (Verslo žinios)

Didžiausi Lietuvos kavinių ir restoranų tinklai didelės plėtros šiemet sako neplanuojantys – greičiau nuosaikią. Prognozės, kaip 2017 m. seksis maitinimo verslui, skiriasi: vieni kalba apie augantį vartojimą, kiti užsimena, kad kylant kainoms restoranų lankytojai ima taupyti.

Parduodamus maisto produktus gyventojai galės gaminti namuose (LRT)

Nuo šiol mūsų šalies gyventojai parduodamus maisto produktus galės gaminti namuose, o tai darę ir anksčiau, turės galimybę legalizuoti savo veiklą. Pernai priimtą ir ledus pralaužusį nutarimą, leidžiantį su maisto gamyba susijusią veiklą vykdyti namuose, nekeičiant pastato gyvenamosios paskirties, papildė šį savaitgalį įsigalioję nauji supaprastinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai.

Diena, kai norintys pavalgyti stovi eilėse - LRT

Rugsėjo 1-oji tapo švente ne tik moksleiviams ir studentams, bet ir verslininkams. Mokslo metų pradžią atšvęsti daugelis traukia į kavines ar restoranus.



Parduodamus maisto produktus gyventojai galės gaminti namuose (Delfi)


Nuo šiol mūsų šalies gyventojai parduodamus maisto produktus galės gaminti namuose, o tai darę ir anksčiau, turės galimybę legalizuoti savo veiklą. Pernai priimtą ir ledus pralaužusį nutarimą, leidžiantį su maisto gamyba susijusią veiklą vykdyti namuose, nekeičiant pastato gyvenamosios paskirties, papildė šį savaitgalį įsigalioję nauji supaprastinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai.



Specialiai lietuviams sukūrė juodo maisto meniu (Delfi)

Didžiuosiuose šalies miestuose veikiantis picerijų tinklas „CanCan pizza“ į lietuvių maisto racioną ryžosi įnešti netikėtų spalvų. Virtuvės naujiena - amžina klasika vadinamą juodą spalvą picerijų šefai perkėlė į patiekalų meniu.


Aleksandro Pogrebnojaus marškinėlių pristatymas (15min.lt)


Kaip kovojama kavos rinkoje? LRT)


Išsinešama kava žmonėms tapo ne tik pomėgiu, bet ir mada. Tuo naudodamiesi vieni verslininkai nesiliauja plėsti savo tinklo ir atidaryti vis naujų kavinių, o naujokai šioje konkurencingoje rinkoje nebijo ieškoti savo vietos ir savo kliento.


Policininkų duonos paragavę „Gauto iškvietimo“ aktoriai pareigūnų garbei sukūrė Bronsono kavą (Žmonės.lt)

Likus vos dienai iki juodosios komedijos „Gautas iškvietimas“ premjeros, visose „Caif cafe“ kavinėse pasirodė speciali riboto leidimo kava, pavadinta Mariaus Repšio vaidinamo personažo Bronsono vardu. Kavą, skirtą pagerbti visiems Lietuvos pareigūnams, aktoriai kūrė kartu su kavinių tinklu.


Caif cafe" atnaujina kavines: reikia išskirtinumo (Verslo žinios)

Kavinių tinklas „Caif cafe“ atnaujino savo prekės ženklą ir kavinių interjerą. Nauja koncepcija palaipsniui bus įvesta į visas tinklo kavines ir, kaip tikimasi, padės išsiskirti iš konkurentų.

„Caif Cafe“ plečiasi Latvijoje (15min)

Latvijoje, Jelgavoje, trečiadienį turėtų būti atidaryta jau trečioji lietuviško kaviniu tinklo „Caif cafe“ kavinė. Planuojama iki metų pabaigos kaimyninėje šalyje atidaryti dar dvi šio tinklo kavines, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

“Caif cafe” įsuko plėtrą Latvijoje (Verslo žinios)

Latvijoje, Jelgavoje, šiandien turėtų būti atidaryta jau trečioji lietuviško kavinių tinklo „Caif cafe“ kavinė. Planuojama iki metų pabaigos kaimyninėje šalyje atidaryti dar dvi šio tinklo kavines.